Műszaki leírás

Az épületek funkcionális leírása

Az épületek földszintjén kertkapcsolattal rendelkező lakások, különböző méretű garázsok és tárolók helyezkednek el. A lépcsőházak közvetlenül a külső terepszintről nyílnak, minden lépcsőház rendelkezik egy hat személyes felvonóval, amelyet olyan méretű ajtóval szerelünk fel, amely alkalmassá teszi a kerekes székkel közlekedők általi használatra is. A lakószinteken lépcsőházanként három-négy különböző méretű és tájolású lakás készül. A tetőtéri lakások kivételével mindegyik lakás terasszal, vagy erkéllyel rendelkezik. A földszinti lakások saját használatú kiskerttel rendelkeznek.

A szerkezetek leírása

 • Alapozás
  Az épületek vasbeton lemezalapokra terhelnek, amelyek a statikai számításoknak megfelelő méretekkel készülnek.
 • Vízszigetelés
  Az épület alatt megfelelő rétegszámú és minőségű hegesztett bitumenes vastaglemez talajnedvesség elleni vízszigetelés készül.
 • Teherhordó szerkezetek
  Az épületek falazott szerkezetűek. A falazatok anyaga a hő- és hangszigetelési előírásoknak megfelelő Porotherm építési rendszer elemei, kész habarcs felhasználásával készítve. A födémek bennmaradó vasbeton kéregpanellel zsaluzott.
 • Szellőzők
  A mellékhelyiségek szellőzése a „strangokba” rejtett gravitációs és ventilátoros gyűjtőszellőzők segítségével történik.
 • Tetőszerkezet
  Jellemzően hagyományos, fűrészelt fa anyagú tetőszerkezet készül kontyolt nyeregtetős kialakítással.
 • Tető héjalás
  A tetőfedés natúr vörös betoncserép-fedés, a tetőfedő rendszer megfelelő kiegészítőinek alkalmazásával. A tetőhéjalás alá porhó elleni védelmül alátétfólia terítés készül.
 • Bádogos szerkezetek
  A függőeresz csatorna és a lefolyók horganyzott, porszórt acéllemezből (Lindab, vagy azzal egyenértékű) készült szerkezetek, akárcsak az ablakkönyöklők és az épület egyéb bádogos szerkezetei.
 • Hő- és hangszigetelés
  Az épület minden külső térrel érintkező szerkezete hőszigetelt, a külső falszerkezet 10 cm vtg. Dryvit rendszerű hőszigeteléssel, amelyek rendelkeznek az érvényes szabványnak megfelelő hőszigetelő képességgel. Hőszigetelést kap az alagsor feletti födém is az alagsor felőli felületén.
  A tetőtér ferde falszakasza vasbeton kéregpanellel zsaluzott „koporsó-födém”, amely 25 cm vtg. ásványi- vagy üveggyapot hőszigetelést kap. Ugyancsak ilyen hőszigeteléssel készül a tetőtér feletti vasbeton födém is.
  A lakások között Porotherm hang-gátló falazat készül. Ugyancsak hangszigetelő fallal kerül leválasztásra a tetőtéri kazánház is. A födémek megfelelő méretű és anyagú lépéshang elleni szigetelést kapnak.
 • Homlokzat képzés
  A homlokzati falazott és beton felületek simított alapvakolatra felhordott dörzsölt ásványi vékonyvakolattal készülnek. A homlokzati faszerkezetek, illetve burkolatok lazúros bevonattal kezeltek.
 • Válaszfalak
  Az épületek válaszfalai 10 cm vtg. Porotherm válaszfalelemekből készülnek.
 • Nyílászáró szerkezetek
  Az épületek homlokzati nyílászárói hőszigetelt üvegezésű fehér színű műanyag szerkezetű ablakok és erkélyajtók, általában bukó-nyíló nyitási lehetőséggel, a belső oldalon szintén műanyag szerkezetű ablakkönyöklővel. A lakásbejárati ajtók fa vagy fém szerkezetűek, több ponton záródó biztonsági zárral, optikai kitekintővel ellátottak.
  Redőny utólagos beépítésére lehetőséget ad a felső oldalon toktoldóval készített kialakítás.
  A lakások belső ajtói utólag szerelt fa szerkezetűek.
  A tetőtéri lakások egyes ablakai tetősíkba szerelt ablakok.
  A földszinti terek belső ajtói acélszerkezetűek acéltokkal.
  A garázsajtók korszerű billenő kapuk kézi mozgatással (a gépi mozgatás későbbi beépítésének lehetőségével).
 • Belső felületképzések
  A falazott falszerkezetek vakolatot kapnak. A tetőtéri ferde vasbeton falak glettelt és festett felülettel készülnek, a szükséges helyeken tűzgátló, impregnált gipszkartont alkalmazunk. A vakolatok és a gipszkarton felületek a lakásokban kétszeri glettelést és két rétegű diszperziós festést kapnak fehér színben.
 • Padlóburkolatok
  A földszinti garázsokban saját levében simított betonpadló készül.
  A lépcsőházakban ragasztott gránitőrleményes kerámia burkolat készül, a lépcsőkön speciális csúszásgátlós kialakítással, 10 cm lábazattal. A lakásokban a konyha, előtér, fürdő és WC ragasztott mázas kerámia hidegburkolatot kap. A csempe nélküli helyiségekben a lábazat azonos anyagú, ragasztott kivitelű. A szobákban, valamint a szobákhoz kapcsolódó közlekedőkben laminált szalagparketta padlóburkolat készül. Azokban a helyiségekben, ahol kétféle padlóburkolat is készül, ott a burkolatváltásnál takaróelem kerül elhelyezésre.
 • Épületgépészeti alapszerelések:
 • Víz-, csatorna alapszerelés:
  Aljzatban és falhoronyban szerelt műanyag nyomóvezetékkel és lefolyókkal kerül kivitelezésre. Csatlakozási lehetőség készül a fürdőszobákban 1db fürdőkád, 1db mosdóberendezés, 1db mosógép, egyes lakásokban 1 db WC részére;
  konyhában egymedencés + csepptálcás mosogató, valamint mosogatógép részére;
  az önálló WC helyiségben 1 db WC részére.
  A lakásokban a hidegvíz-fogyasztás mérésére hitelesített mérőóra kerül felszerelésre.
  Az épületgépészet berendezési tárgyai közül a félporcelán mosdó és WC csésze (fehér színű Alföldi, vagy azzal egyenértékű gyártmányok) és egykaros csaptelepek (MOFÉM vagy azzal egyenértékű) kerülnek felszerelésre, a fürdőkád zománcozott acéllemez anyagú és gégecsöves zuhannyal ellátott egykaros csapteleppel kerül beépítésre. A WC berendezés nyomógombos műanyag víztakarékos alsó tartállyal és műanyag ülőkével kerül felszerelésre.
 • Fűtés szerelés:
  Az épületben a lakások fűtése a tetőtérben elhelyezett gázüzemű központi kazánnal kerül kialakításra egyedi hőmennyiségmérővel történő elszámolással. Az egyedi lakásokhoz gáz szolgáltatás nem lehetséges
 • Szellőzés szerelés:
  A belső fekvésű helyiségekben a villanykapcsolóval működő elektromos szellőző ventilátorok kerülnek beépítésre.
 • Elektromos szerelés:
  A lakások 1X32 A villamos teljesítménnyel rendelkeznek, ez kellő biztonsággal ki tudja szolgálni a konyhai elektromos tűzhelyt is.
  Védőcsövekbe húzott méretezett rézerű vezetékekkel, aljzatok, kapcsolók elhelyezésével, világítótestek elhelyezése nélkül.
  Lakásonként telefon csatlakozási hely kiépítésével; szobákban, fürdőszobában, konyhában lámpahely + kapcsolóhely, dugaljak kiépítésével.
  Lakásonként 1 db UTP Cat6 tip. informatikai kábeles végpontot építünk ki (általában a nappaliba), amelyet vezetékes telefon, vagy internet végpontként lehet felhasználni. (UPC esetében a telefon csatlakozás és a WIFI ellátás közvetlenül a modemtől történik).
  A lakásokban riasztó berendezés beépítési lehetőséget biztosítunk védőcső hálózat kiépítésével. Lakásonként 1 db GSM modulos központot, 1 db kezelőt, 1 db folyosói hangjelzőt, 1-1 db térérzékelő és füstjelző beépítését javasoljuk.
  A kaputelefon rendszer is kiépítésre kerül.
 • Közös használatú udvar:
  A telekhatáron belül készülő megközelítő utak aszfalt burkolattal, a szabadtéri parkolók kiselemes térkő elemekből készülnek. A zöldfelületek füvesítettek lesznek. Az épület körüli faltőjárda beton, vagy mosott kavics alkalmazásával készül.

Az engedélyezési tervdokumentáció tartalmától eltérni, csak írásos megállapodás alapján lehet.